Pakalpojumi
Iepatikušās preces
Mans profils

Jūsu pirkumu grozs ir tukšs!

Galda klāšana un etiķete

2024/07/03Party Inbox

Galda klāšana ir vairāk nekā tikai estētiska izvēle vai ikdienas darbība – tā ir māksla, kas nes sevī vēsturisku un kultūras bagātību. Pareiza galda klāšana ir svarīga ne tikai svētku reizēs, bet arī ikdienā, jo tā palīdz veidot patīkamu atmosfēru un veicina labu garastāvokli. Šajā rakstā aplūkosim dažādus galda klājuma veidus un sniegsim padomus par galda etiķetes pamatprincipiem.

Galda klājuma veidi

Ir vairāki galda klājuma veidi, kas atšķiras pēc sarežģītības un izmantotajiem elementiem. Aplūkosim dažus no tiem.

Galda klāšana un etiķete

Vienkāršais galda klājums

Vienkāršais jeb minimālais galda klājums ir piemērots ikdienas maltītēm vai neformāliem pasākumiem. Tas parasti ietver tikai nepieciešamākos galda piederumus un traukus. Uz galda tiek novietoti šķīvji, dakšiņas, naži, karotes, glāzes un salvetes. Šāds galda klājums ir praktisks un ātri izveidojams.

Pilns galda klājums

Pilns galda klājums ir klasiskais galda klājums un ir piemērots svinīgiem pasākumiem, piemēram, kāzām vai oficiālām vakariņām. Tas ietver visus nepieciešamos galda piederumus un traukus vairāku ēdienu servēšanai. Uz galda tiek novietoti zupas šķīvji, salātu šķīvji, galvenā ēdiena šķīvji, desertu šķīvji, dažādas dakšiņas, naži, karotes, glāzes dažādiem dzērieniem un auduma salvetes.

Izvērstais galda klājums

Izvērstais galda klājums ir īpaši grezns un detalizēts. Tas ietver visus pilna galda klājuma elementus, papildinot tos ar dažādiem galda dekoriem un aksesuāriem. Uz galda var būt svečturi, ziedu kompozīcijas, individuālie sāls un piparu trauciņi, kā arī personalizētas vietu kartes.

Tradicionālais galda klājums

Tradicionālais galda klājums atspoguļo konkrētas kultūras vai valsts galda klāšanas paradumus. Piemēram, Latvijā tradicionālais galda klājums bieži ietver māla vai porcelāna traukus, lina galdautus un tradicionālus ēdienus. Šāds klājums rada īpašu atmosfēru un svinīgumu.

Ballīšu galda klājums

Ballīšu galda klājums ir pielāgots neformālākam un jautrākam notikumam, kur galvenais mērķis ir radīt draudzīgu un svinīgu atmosfēru. Tas bieži ietver spilgtas krāsas, interesantus dekorus un tematiski pieskaņotus elementus, piemēram, papīra salvetes ar ballītes motīviem vai īpašiem galda centrālajiem rotājumiem. Trauki var būt no plastmasas vai cita viegla materiāla, kas ļauj viegli un ātri saklāt un pēc tam novākt galdu. Šāds klājums veicina viesu interaktivitāti un izklaidi, padarot ballīti par neaizmirstamu pieredzi visiem dalībniekiem.

Galda klāšanas etiķete

Galda klāšanas etiķete ietver noteikumus par galda klājuma izveidi un dekorēšanu, lai radītu estētiski patīkamu un funkcionālu vidi.

  1. Galdauts un salvetes: Izvēlieties galdautu, kas harmonizē ar interjeru un notikuma raksturu. Salvetes novieto uz šķīvjiem vai blakus tiem, dekorējot tās skaisti, bet praktiski.

  2. Trauku un piederumu izkārtojums: Izvietojiet šķīvjus, galda piederumus un glāzes atbilstoši galda klājuma noteikumiem, ņemot vērā katra ēdiena kārtību.

  3. Dekorācijas: Izvēlieties vienkāršas, bet elegantas dekorācijas, kas netraucē viesiem. Ziedu kompozīcijas un sveces ir lieliska izvēle, taču pārliecinieties, ka tās nav pārāk augstas, lai netraucētu sarunām.

Galda piederumu etiķete

Galda piederumu etiķete ir noteikumu un vadlīniju kopums, kas nosaka pareizu galda piederumu izmantošanu un izvietojumu maltītes laikā. 

  • Galda piederumu pareizā kārtība ir pirmais solis uz veiksmīgu galda klājumu. Piederumi tiek novietoti tādā secībā, kādā tie tiks izmantoti – sākot no ārpuses un virzoties uz šķīvja pusi. Tas nozīmē, ka pirmie lietojamie piederumi būs novietoti tālāk no šķīvja, bet vēlāk lietojamie – tuvāk.

  • Dakšiņas vienmēr tiek novietotas pa kreisi no šķīvja, un to skaits un veids var atšķirties atkarībā no ēdienkartes. Ja tiek pasniegti vairāki ēdieni, piemēram, salāti un galvenais ēdiens, tad salātu dakšiņa būs novietota tālāk no šķīvja, bet galvenā ēdiena dakšiņa – tuvāk.

  • Naži un karotes tiek novietoti pa labi no šķīvja. Naži tiek novietoti ar asmeni vērstu uz šķīvi, lai novērstu nejaušus savainojumus. Ja tiek pasniegta zupa, zupas karote būs novietota tālāk no šķīvja, bet galvenā ēdiena nazis – tuvāk.

  • Dakšiņu un nažu lietošana: lai gan dažādās kultūrās var būt nelielas atšķirības, vispārpieņemts princips ir turēt dakšiņu kreisajā rokā, bet nazi – labajā rokā. Šī metode ļauj ēdienu ērtāk sagriezt un ēst. Pēc katras lietošanas reizes piederumi tiek novietoti uz šķīvja. 

  • Kad dakšiņa un nazis ir lietoti, tie jānovieto uz šķīvja paralēli viens otram, ar rokturiem vērstiem uz četriem vai pieciem (pulksteņlaikā), kas norāda uz to, ka esat pabeiguši maltīti. Ja plānojat turpināt ēšanu pēc nelielas pauzes, piederumus var novietot uz šķīvja krusteniski, dakšiņas zobiem vērstiem uz augšu, bet naža asmeni vērstu uz iekšpusi.

  • Desertu dakšiņas un karotes parasti tiek novietotas horizontāli virs šķīvja. Dakšiņas rokturis ir vērsts pa kreisi, bet karotes – pa labi. Šāds izvietojums ļauj viegli paņemt desertu piederumus bez nepieciešamības pārvietot citus galda piederumus. 

  • Desertu dakšiņa un karote tiek izmantoti atkarībā no deserta veida – dakšiņa ir piemērota cietākiem desertiem, piemēram, kūkām, bet karote – mīkstākiem desertiem, piemēram, krēmiem vai saldējumam.

Galda klāšana un etiķete

Galda etiķetes pamatprincipi

Galda etiķete aptver daudzus uzvedības aspektus, sākot ar pareizu sēdvietu izvēli un beidzot ar ēdiena pasniegšanas veidu. Šeit ir daži no galvenajiem galda etiķetes noteikumiem.

  1. Ielūgums un sēdvieta: Vienmēr jāgaida, līdz saimnieks vai saimniece norāda jūsu sēdvietu. Kad esat ielūgti sēsties, pieklājīgi sagaidiet, līdz visi viesi ir atraduši savas vietas, un tikai tad sāciet maltīti.

  2. Ēdiena pasniegšana un nodošana: Ēdienu pasniedz un nodod no kreisās puses, dzērienus – no labās puses. Visiem viesiem jāļauj paņemt ēdienu, pirms jūs pats to ņemat.

  3. Runāšana pie galda: Uzturiet patīkamu sarunu un izvairieties no pretrunīgiem vai nepiemērotiem tematiem. Dodiet iespēju izteikties visiem pie galda esošajiem viesiem.

  4. Ēdiena baudīšana: Ēdiet lēnām un izbaudiet ēdienu. Nekad nerunājiet ar pilnu muti un izvairieties no skaļas ēšanas.

  5. Dzeramie dzērieni: Glāzes turiet pie kāta, lai izvairītos no pirkstu nospiedumiem uz glāzes virsmas. Kad ceļat tostu, piecelieties un sakiet dažus pieklājīgus vārdus.

  6. Salvetes lietošana: Salveti novieto uz ceļiem, pirms sāc ēst. Tā tiek izmantota, lai viegli noslaucītu lūpas un rokas. Pēc maltītes salveti novieto blakus šķīvim – nekad uz šķīvja.

Galda klāšana un etiķete

Vairāk ideju

Seko mums Instagram #ŠEITDZĪVOSVĒTKI

.. Girl .. Or.. Boy... Un arī lielām meitenēm patīk vienradži Nav puišu un meiteņu krāsas - ir vienkārši mīļākās krāsas ❤️ Starp mums meitenēm runājot

Vietne www.partyinbox.lv izmanto sīkdatnes. Ja piekrītat sīkfailu lietošanai, noklikšķiniet uz pogas "Es piekrītu" vai turpiniet pārlūkošanu. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot tīmekļa pārlūkprogrammas iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Vairāk par sīkdatnēm varat izlasīt mūsu konfidencialitātes politikā.

UZMANĪBU! PIEDĀVĀJAM ARĪ HĒLIJA BALONU PIEGĀDI NO VEIKALA RĪGĀ - JAU TAJĀ PAŠĀ DIENĀ!